Η συνεργασία με το ΙΔΑΦΚ

Η συνεργασία μας

“Πάντα μου άρεσε να προσφέρω μαζί με ομάδες ενεργών εθελοντών πολιτών… Ο διαρκής στόχος μας είναι να μάθουμε σωστά όσα χρειάζεται για να μπορούμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.”

Ξένια Γεωργιάδου (BSc. Physiotherapist, Leeds University U.K., MSc. Mental Health, A.I.G.S. Brussels / Πρόεδρος ΙΔΑΦΚ Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.)
Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών & Φυσικών Καταστροφών

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών έχει αναρτήσει στις σελίδες του και δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του ενημέρωσης από το 2018 έως σήμερα, προς τους πολίτες, οδηγίες προστασίας για σεισμούς, κατολισθήσεις, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες-ορμητικά νερά, έντονα καιρικά φαινόμενα και βιομηχανικά ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων και οδηγιών προστασίας ατόμων με αναπηρία, οι οποίες και επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων κρατικών φορέων.

Έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων, όπως το Πανόραμα Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή 80 και πλέον φορέων Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους Αμαρουσίου, Γλυφάδας, με θέμα “Διαχείριση Κρίσεων-Τεχνολογίες και μέσα ασφαλείας Πρώτων Αποκριτών”, “Έκθεση Δραστηριοτήτων Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Παρουσίαση Εκπαιδευτικών Δράσεων στους Πολίτες”, 4 “Σχολεία Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου Επιβίωση Έρευνα Διάσωση Σ.Ε.Υ.Σ.Ε.Ε.Δ.” αποκλειστικά για την Πυροσβεστική, λοιπά Σώματα Ασφαλείας και στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, στους Δήμους Αλιβερίου, Πάτρας, Γλυφάδας, υπό την αιγίδα της ΕΠΑΥΠΣ και του Υπ. Ναυτιλίας, των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λ.Σ., The International Conference ENCELADUS 2019 “Earthquake-Prevention/Disaster Management and Infrastructure Resilience, Ασκήσεις με την κωδική ονομασία “ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2019-2020” για φωτιά και σεισμό, σε σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της χώρας και σε σχολεία Eιδικής Aγωγής, όπως το Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, τα οποία και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με τις οδηγίες και την απόφαση έγκρισης του Υπουργείου Παιδείας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2021, ‘Ασκηση στο Γηροκομείο Αθηνών για φωτιά και σεισμό, Μαθήματα Α΄ Βοηθειών ΚΑΡΠΑ σε πολίτες και όλες τις ομάδες πληθυσμού, ενώ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων έχει διοργανώσει πιστοποιημένα σεμινάρια Ε-learning από τον Μάρτιο του 2020 με θέμα: “Βασικές αρχές ναυαγοσωστικής και Α’ Βοηθειών στο Υγρό Στοιχείο”, “FIRST AID IN MENTAL HEALTH εν καιρώ COVID 19”, “Προχωρημένες Τεχνικές Αυτοάμυνας-Αντιμετώπιση Πολλαπλών Αντιπάλων”, “BLS AED & COVID 19”, “Αποφυγή Θυματοποίησης Εγκλημάτων Βίας-Μέρος Α’-Μέρος Β'”, “Βασικές Αρχές Αντιμετώπισης Συμβάντων Μαζικής Καταστροφής Α & Β Μέρος”, “Διαλογή σε Μαζικές Καταστροφές-START TRIAGE”, στην άσκηση του Αthens International Airport με θέμα: “Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας 2018-Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα” και πολλές άλλες.

Έχει λάβει μέρος στο Συνέδριο Aερομεταφορές-Παρόν και Μέλλον-Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ) UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS/DRONES, που πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής το 2018 και στις εισηγήσεις με θέμα “Η εφαρμογή των drones στην διαχείριση των καταστροφών”, “Τεχνολογία και Χρήση Μη Επανδρωμένων Εναερίων Μέσων για Έρευνα και Διάσωση σε Σενάριο Προσομοίωσης Δασικής Πυρκαγιάς”, “Drone και Πολιτική Προστασία, Παρόν και Μέλλον”. Έχει επίσης λάβει μέρος σε πλήθος δράσεων και σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία.

Όλα όσα ακολουθούν παρακάτω πραγματοποιούνται και με τη χορήγηση της αιγίδας από την Περιφέρεια Αττικής, που αφορά τον Σχεδιασμό Δράσεων 2021 Πιστοποιημένης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης των Πολιτών και Ειδικών & Λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας με θέμα: “E-learning 2021/Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Πολιτών, Εθελοντών, Σωμάτων Ασφαλείας, Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των ομάδων πληθυσμού, Ενημέρωσης Συστήματος Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, Έρευνας και Διάσωσης από Φυσικές Καταστροφές και Τεχνολογικά Ατυχήματα, Nαυαγοσωστικής, Ορμητικών Νερών, Α΄ Βοηθειών, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, Αυτοάμυνας/Αυτοπροστασίας από Εξωσχολικούς Κινδύνους”.

Στην κρίση που εκδηλώθηκε με τις Πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών–Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ. συνέδραμε τον κρατικό μηχανισμό σύμφωνα με την Νομοθεσία και το άρθρο 7 του 4662/2020, προσφέροντας 28.540 γεύματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και όσους καθημερινά μάχονταν στα πεδία των πυρκαγιών με σκοπό την ανακούφισή τους. Στη δράση συμμετείχαν και συνέδραμαν όλοι οι Εθελοντές και οι Εθελοντικές Οργανώσεις του Μητρώου μας, καθώς επίσης οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όπως και λοιποί Σύλλογοι και Ιδιωτικοί Φορείς της χώρας.

Το Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ"

Οι σκοποί της εκπαίδευσης αφορούν στο σχηματισμό του χαρακτήρα, που θα βοηθήσει τους νέους στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους, στην  ανάπτυξη της ευφυίας, στην μετάδοση και βελτίωση της εθνικής κουλτούρας και τον εφοδιασμό με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να κερδίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή, όσο και στην προσπάθεια  να καταφέρνουν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και πρωτοφανών αλλαγών, όπως αυτή που διανύουμε, οι συνεργασίες μεταξύ των φορέων είναι πολύτιμες, για να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και κινδύνους στο παρόν, αλλά κυρίως για να θεμελιώσουμε το μέλλον.

Με δεδομένη την παραχώρηση της αιγίδας πολλών φορέων της Πολιτείας στο ΙΔΑΦΚ, μετά τη συνεργασία μας έγιναν μεγάλα βήματα και από την πλευρά μας προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας με σχολεία και την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στους τομείς ευθύνης μας. Με χαρά διαπιστώσαμε την απήχηση των δράσεων αυτών, αλλά και παράλληλα αναπτύχθηκαν άλλοι προβληματισμοί αναφορικά με την αποτελεσματικότερη διάχυση μιας γενικότερης φιλοσοφίας και κουλτούρας για τη νέα γενιά σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, λόγος που μας οδήγησε στο σχεδιασμό και νέων δράσεων.

Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε ένα νέο Πρόγραμμα με την επωνυμία “Γέφυρα για την Εκπαίδευση”, το οποίο απευθύνουμε στους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε ότι οι επισκέψεις και εκπαιδεύσεις στα σχολεία θα είχαν εντυπωσιακά μεγαλύτερη απήχηση και αποτελέσματα, αν προηγούνταν συνεργασίες και εκπαιδεύσεις με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε, ως ενήλικες, ενεργοί πολίτες αλλά και εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη διάχυση της κουλτούρας που προαπαιτείται ώστε να ευδοκιμήσει η προσπάθεια όλων μας αναφορικά με την Πολιτική Προστασία, που κατά κοινή ομολογία χρειάζεται επιτακτικά η χώρα μας.

Φώτης Παντόπουλος

Διευθυντής Ασφαλείας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Εκπαίδευσης 

Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών

Αχαΐα Εντυπωσιακές εικόνες από άσκηση διάσωσης στο υγρό στοιχείο

Ευρείας κλίμακας άσκηση διάσωσης με τη συμμετοχή σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε αποκλειστικά η κάμερα του ΙΟΝΙΑΝ στην Πλαζ της Πάτρας. Άνδρες της Πυροσβεστικής εκπαιδεύονται σε συνθήκες διάσωσης ...εντός της θάλασσας μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Το έργο τους συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για το σενάριο που σχεδίασε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών στο πλαίσιο του Ειδικού Σχολείου Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου, Επιβίωση, Έρευνα Διάσωση.
ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΥΣΕΕΔ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΣ - ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Δελτίο Τύπου ΣΕΥΣΕΕΔ 29.10.2019
🇬🇷🇪🇺Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Σχολείο Εκπαίδευσης Υγρού Στοιχείου Επιβίωσης Έρευνας Διάσωσης τις ημερομηνίες 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2019 στην πόλη της Πάτρας αποκλειστικά για το Πυροσβεστικό Σώμα, Εθελοντές πυροσβέστες του ΠΣ, Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας.
🚔🚨🚍🚓🚑🚒
Την έναρξη της Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το 2ο Σχολείο Σ.Ε.Υ.Σ.Ε.Ε.Δ.που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, και την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ΕΠΑΥΠΣ , κήρυξε ο Εθνικός Διοικητής Συντ. Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου ενώ χαιρέτησαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Αχ. Τζουβάρας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων ΠΣ, & Προϊστάμενος Κέντρου Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδος κ. Αναστάσιος Καναβός, η Εκπρόσωπος Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών Πλωτάρχης Παναγιώτα Κολοβού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, η Δρ. Πολιτικής Προστασίας κα. Ασπασία Καραμάνου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού Π.Π. Περιφέρειας Αττικής, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών και συμμετέχων στην εκπαίδευση Επιπυραγός Αναστάσιος Μαρτζακλής, ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Επιπυραγός Γεώργιος Κολοκοτσάς, η Προϊσταμένη Τμήματος Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος κα. Τσίμα Κλεονίκη επίσης με την συμμετοχή της στο σχολείο ως εκπαιδευόμενη, ο Αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Περιφερειακού Τμήματος Πατρών κ. Χαλιώτης Δημήτριος, ο Υπαρχηγός και Εκπαιδευτής του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Περιφερειακού Τμήματος Πατρών κ. Ζήκος Νικόλαος,και πολλοί Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κ των Σωμάτων Ασφαλείας, πλήθος Πυροσβεστών, Στελέχη των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας καθώς επίσης Εθελοντικές Οργανώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας & Ιδιωτικών Φορέων.
Καθοριστικό Ρόλο στην απρόσκοπτη υλοποίηση του Σ.Ε.Υ.Σ.Ε.Ε.Δ. είχαν οι εθελοντικές οργανώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ιδιωτικοί φορείς με την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης / υλικοτεχνικού εξοπλισμού / σκαφών κ.α. υλικών στην εκπαιδευτική αυτή δράση.
Eυχαριστούμε θερμά το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την 76ΜΕ, τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων για την θετική ανταπόκριση τους στα αιτήματα μας περί διάθεσης εξοπλισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμεναρχείο Πατρών για την διάθεση των πλωτών Λ.Σ. 419 και 610, τους κ.κ. Εκπαιδευτές του ΙΔΑΦΚ, Κ.Κτιστάκη Επικεφαλή Συντονιστή Επιχειρήσεων Σ/ΓΟΣ ε.α Διασώστης Μάχης Π.Α, Σ. Τρωιάννο Physicist
Insurable Risk Manager, Χ. Παπαπάνου, Ν. Δουλάμη Επικεφαλή Εκπαιδευτή Προγραμμάτων Α' Βοηθειών και Course Director ERC, Κ. Χατζηπαντελή, Ι. Καντίκα, Α. Κωτούλια, Μ. Μικέ, Ν.Ρήγα, Π. Αβούρη, τον Τεχνικό Επιθεωρητή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων - Διασώστη Α. Παπαλεξάνδρου, την Διασώστρια - Εφέ Μακιγιάζ - Διαχειρίστρια Τεχνικού Εξοπλισμού - Προμηθειών ΙΔΑΦΚ Μ. Παπαλεξάνδρου, τη Σχολή Mediterranean Dive Center http://www.pozidis.gr,
τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, Διοικητικών Υπηρεσιών και Μεταφοράς Εξοπλισμού, Μ. Πιζάνια, Σ.Κώττη, Θ. Χιώτη, Σ. Τζώρτζη, Α.Μηλιαρά, Χ. Νικολοπούλου, Μ.Τσαλιαγκό. τον Υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ΙΔΑΦΚ Σ.Σιμωτά, τους Χορηγούς Επικοινωνίας, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Hellenic Media Group, https://www.eviavima.com.gr/, #Boxnewsgr., politispress.gr, https://pitsounicity.gr/, https://rainnews.com, την #ΑvanceCarRental Rent a car για την διάθεση των αυτοκινήτων και όλους όσους συνέβαλαν στην Εκπαιδευτική αυτή Κατάρτιση.


Ευχαριστούμε Θερμά τον Βαγγέλη Φωτεινάκη για την εφαρμογή αποκοπής μέρους των αρχείων των δελτίων ειδήσεων κατόπιν αιτήματος μας και το ΙΟΝΙΑΝ tv Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό Ιόνιο | Δυτικής Ελλάδας | Πελοποννήσου για την κάλυψη του διημέρου.
[+] Show More
Load More